Символът “ОК” вече не е ОК, а оръжие на расистите

Знакът с ръка, който означава “ОК” е официално добавен в списъка с расистки символи на “Американска лига против клеветата”.

Жестът с палец и показалец се използва все по-често от крайно-десни и расисткиорганизации, предава bTV.

YouTube

Въпреки това от американската лига подчертават, че масовото му използване все още означава одобрение и “не трябва да правим прибързани заключение, когато се използва”.

 

“Американската лига против клеветата” започна този списък с визуални символи през 2000 г. От тогава има над 200 символа, които са обявени за расистки или обидни, сред които свастиката и горящия кръст на Ку Клукс клан.

Екстремистите обикновено използват символи, които съществуват от десетилетия, но всеки ден измислят нови, с които да изразят своята омраза”, коментира шефът на лигата Джонатан Грийнблат. Такъв пример може да се даде с нацистката свастика, която оригинално е будистки символ и означава късмет и просперитет.

Използването на знакът “ОК” е станала популярна онлайн тактика сред крайно-десните организации. Първоначално всичко започнало като шега в интернет портала “4Чан”. Целта била да се придаде скрит смисъл на обикновен жест, с надеждата това да излъже медиите. Шегата станала толкова популярна, че се разпространила успешно сред крайно-десните и расисткиорганизации.

Снимка: EPA

Стрелецът от Крайстчърч, Нова Зеландия, показа именно този знак по време на съдебно заседание. Той пледира, че е невинен за убийството на 51 души в джамия в града.

Според експерти символът се използва най-вече от висши членове на екстремистки групировки и означава, че са наясно с действията на организацията. Те често използват вече съществуващи символи, като им придават ново значение, за да не будят съмнение сред обществото.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе