9 сутрешни навика за здравословен живот

Сънливо отваряте очи, сгушени в топлото легло.

Поглеждате към прозореца и се замисляте, че е вече есен и пак трябва да обличате дебелите дрехи, за да не замръзнете от студ. А след изчисляването на това колко задачи имате да свършите, ставането от завивките се превръща в най-омразното нещо рано сутрин.

YouTube

ТУк са няколко сутрешни навика, които ще Ви помогнат да започвате деня си тонизирани и да имате здравословен начин на живот.

1. Изпийте чаша вода с малко лимон

Това е един от най-подходящите начини рано сутрин да приведете тялото си в действие. Хубаво е водата да е топла, колкото телесната температура, за да не бъде шок за организма Ви. Лимонът ще подготви храносмилателната система за предстоящите хранения. Така ще се събудите по-бързо, а и ще намалите чувството за глад.

2. Събудете се по-рано

Това е приоритет номер едно, ако искате да се чувствате добре през целия ден и да водите здравословен начин на живот. Ако отдавна сте се превърнали в нощна птица, веднага ще забележите промяната в тялото си, когато започнете да ставате по-рано. А и хората, които се събуждат по-рано, са по-големи оптимисти и се справят по-добре с проблемите. Най-доброто време за ставане от сън е полумракът, защото има достатъчно светлина, която се вижда, птичките пеят и все още има време да се полюбувате на изгрева.

3. Остържете езика си

Отделянето на време за това ще се превърна в сутрешна рутина, от която няма да искате да се отървете никога. Така не само ще премахнете лошия дъх, но и ще помогнете на тялото си в прехода от съненото в будно състояние. Освен това с този навик ще усещате много по-ясно вкуса на храната си. Вече много четки за зъби имат специална част на опакото си, предназначена за остъргване на езика, така че се възползвайте от тях.

4. Лека гимнастика

Петминутното разтягане сутрин е достатъчно да събуди мускулите и ума си. Винаги може да промените упражненията, когато малко Ви омръзнат. Може да практикувате аеробиката, йога или да започнете с малко разтягане на ръцете, докато още лежите в леглото.

5. Подскочете 100 пъти

Учени доказаха, че скачането по 20 минути всеки ден забавя процеса на стареене. Дори и да нямате батут вкъщи, подскачайте на място. Е, не бъдете шумни, за да не будите и съседите. Това упражнение раздвижва всеки мускул в тялото Ви, регулира кръвообращението, отпушва синусите. Подскачайте на място дори когато си почивате на работното място – ще видите, че има ефект.

6. Ексфолирайте тялото си на сухо

Това е практика от древната индийска система за природна и холистична медицина Аюрведа, която помага на кръвообращението и да се отървете от мъртвите клетки на кожата. Важна е посоката, в която прокарвате хавлиената кърпа по тялото – тя трябва да е към сърцето. Започнете от краката, после нагоре и накрая ръцете. След това си вземете душ и намажете кожата си с хидратиращо мляко или лосион.

7. Изпийте зелено смути

Смутито е плодов или зеленчуков шейк от пресни плодове, зеленчуци, сурови ядки и семена. За разлика от фреша той е по-богат на полезни хранителни вещества. Този шейк ще ни осигури така необходимата енергия, след като вече сме се разтегнали, усетили сме първите слънчеви лъчи и сме раздвижили храносмилателния тракт. 

8. Усмихнете се на себе си пред огледалото за 20-ина секунди

Това е един от най-добрите начини да повишите самочувствието си и щом веднъж го направите, ще започнете да се чудите защо не сте се усмихвали и преди на себе си. Този навик работи на няколко нива, но основното е, че Ви позволява да се видите отстрани и най-важното – да се харесате такъв, какъвто сте.

9. Напишете кои са трите най-важни задачи за деня

Ако водите динамичен начин на живот, сигурно Ви се случва да се откажете от някои от плановете си в хода на деня. За да не се стига до това, е най-добре да си направите списък на трите задачи, които наистина е важно да свършите днес. Използвайте времето, за да помислите за целите си, как ще ги осъществите. Така ще се почувствате много по-сигурни, а денят Ви ще мине по-спокойно. Щом веднъж започнете да осъзнавате кои са приоритетите Ви, ще имате по-голяма увереност, а оттам и по-големи амбиции. Но все пак, не поставяйте повече от 3 задачи, защото така е много по-вероятно да пропуснете някоя от тях – все пак всичко се случва.

“Последните 33 години всяка сутрин се поглеждам в огледалото и се питам: Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да направя това, което съм планирал. И винаги, когато отговарям с “не”, знам, че трябва да променя нещо”, казва самият Стив Джобс в интервю през 2005г. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе