Кой празнува в днешния ден

На 7 октомври почитаме паметта на двама изключително образовани млади мъже Свети мъченици Сергий и Вакх.

Св. мъченици Сергий и Вакх живели през 3 век в Рим.

YouTube

В зряла възраст Сергий и Вакх се отличили като най-първи сановници в двора на император Максимиан. Императорът изпитвал обич и уважение, защото били мъдри и давали изключително полезни съвети по време на съвещанията за разрешаване на важни държавни проблеми. В същото време Сергий и Вакх били изключително храбри на бойното поле и по време на боеве.

Случайно император Максимиан разбрал, че сред омразните християни са и неговите любими войни и съветници. Първоначално отказал да приеме, че това е вярно. Но по време на едно от големите тържества и пирове, Сергий и Вакх не присъствали. Императорът заповядал да ги доведат, за да се поклонят на идолите и да извършат жертвоприношение. Самите Сергий и Вакх признали, че са християни и няма да извършат никой от езическите ритуали. След като не успял да ги примами с различни обещания и убеждения да се откажат от вярата си в Христа, императорът заповядал да повикат в двора най-злия екзекутор на християните в империята Антиох. Ако Антиох не съумее по време на изтезанията да застави Сергий и Вакх да се отрекат от християнството, тогава директно да ги накаже с жестока смърт.

Двамата смели и умни мъже се превърнали в мъченици за Христовата вяра, след като им отсекли главите на 7 октомври 295 г.

Името Сергей от латински означава уважаем, висок, знатен. Името произлиза от римския род Сергериус. Мъжете с това име винаги се стремят да спазват обещанията си. Сергей може отлично да се контролира, като не показва кога е обиден.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Серги, Серьожа, Серга, Сергейка, Сергена, Сергина, Сержина.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе