Днес е световният ден на пощата

На 9 октомври през далечната 1874г. в Берн /Швейцария/ е учреден Всемирният пощенски съюз /ВПС/. За това на тази дата се отбелязва по целия свят Световният ден на пощите – Договорът от Берн, за създаване на Всеобщ пощенски съюз, е подписан. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Световен пощенски съюз през 1878 г. От 1874 година договорът от Берн успява да обедини всички пощенските услуги и правила в единна “пощенска територия “ за взаимна размяна на писма. Бариерите и границите, които са възпрепятствали свободното движение и израстване на международната поща, най-сетне са съборени.

На 1 юли 1948 година Световният пощенски съюз получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.  Страните-членки на съюза са 190, с над 700 000 пощенски служби. Целта на съюза е да осигурява организиране и усъвършенстване на пощенските служби, развитие на международното сътрудничество и оказване на техническа помощ за развиващите се страни в тази област.

YouTube

През 1947 година ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН. Страните членки на съюза са 192, с над 700 хил. пощенски служби и над 130 милиона пощенски служители. 

 

 

От  1 юли 1879 година България е пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

С времето значението на пощенските връзки не се изчерпва, независимо от изобретяването на телеграфа, телефона и радиото. Те са актуални и до ден днешен, промъквайки се сред имейлите, скайп, мобилните телефони, touch phone,iPhone, BlackBerry. Нека на този ден си спомним за доброто старо писмо, картичките за Коледа, както и тези за Великден, които носеха толкова радост, защото не бяха ежедневие.

Честит празник!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе