Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник днес

На 16 октомври се навършват 107 години от първия боен полет на българската военна авиация. Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник с поредица от събития, кулминацията от които ще бъде в София.

В 10.00 ч. военнослужещите от ВВС ще почетат паметта на загиналите летци във военно и в мирно време с ритуали по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца (пред Народното събрание), в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“).

YouTube

В 11.30 ч. в театър „Българска армия“ ще бъде представена благотворителна изложба с фотографии на служители от ВВС и фотоизложба, посветена на празника на военната авиация с автор Вилхелм Йоцов.

В 12.00 ч. в театър „Българска армия“ ще започне тържественото събрание – концерт, посветено на празника. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят личния състав на ВВС от името на ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия. Те ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната.
***
Преди 107 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация – 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе