Писателят Владимир Зарев гостува в Разград на 24 октомври

След премиерите на „Чудовището“ в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом, Поморие, Несебър и Хасково националното литературно турне на писателя Владимир Зарев продължава във Велико Търново, Русе и Разград!

Премиерата в град Разград се провежда съвместно с РБ „Проф. Боян Пенев“. По време на събитието, редакторът на книгата и управител на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев ще представи автора и ще разкаже повече за работата по романа. Гостите ще имат възможност да чуят откъси от книгата и да получат персонален автограф от Владимир Зарев, който преди броени дни бе удостоен с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

YouTube

Заповядайте на 24 октомври (четвъртък) от 17,30 часа
в РБ „Проф. Боян Пенев“, ул. „Бели Лом“ №28!

За автора

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор.

Владимир Зарев има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 година и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и дванадесет издания в България има и романът на Владимир Зарев „Разруха“, в който се описват механизмите, с които бе ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва и на невероятен успех в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии.

По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев засне игралния филм „Времето е наше“.
Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. Зарев бе удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. получава орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

За книгата

Един роман роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне

Когато четях ръкописа на Владимир Зарев, нещо в него ми напомни за „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте – една емоционална и въздействаща книга. В „Чудовището“ също има много емоции. Заедно с това обаче, написаното често ме препращаше към „Записки от подземието“ на Достоевски. Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе