Това е остеопорозата: За да я спрем, трябва да я познаваме!

По традиция Световният ден без остеопороза, който се отбелязва ежегодно на 20 октомври, цели да насочи общественото внимание и да провокира мерки в глобален и индивидуален аспект, с оглед да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а оттам и възможността за независим и пълноценен живот на болните.

Акцентът на Световния ден без остеопороза е насочен не само към рисковите групи, здравните специалисти и администравните звена в здравеопазването, но най-вече към широката общественост. Посланието е просто: за да преодолеем заболяването, което в миналото е съпътствало предимно възрастните хора, а днес вследствие на съвременния начин на живот се разпространява с размерите на епидемия, засягаща все по-млада популация, трябва да го познаваме!

YouTube

За целта Международната фондация по остеопороза е разработила компактно ръководство „Това е остеопорозата!“.

То ще служи като ориентир какви мерки трябва да предприемаме от ранна възраст до старини, за да съхраним възможността да се движим и да живеем активно на всяка възраст.

Ръководството ще бъде предоставено и на хартиен носител по време на съвместната инициатива на Асоциация „Жени без остеопороза“ и РЗИ- Разград , която ще се проведе на 23.10.2019 г. от 10.00 ч. в РЗИ – гр. Разград, ул. Кирил и Методий“ 8.

В рамките на събитието ще се представят презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени; ще се предоставят информационни материали и тестове за определяне на личния риск.Желаещите ще могат да измерят костната си плътност на цена 10.00 лв след предварително записване на телефони: 084  611 149 и 084 611 151.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе