Първокласници от ОУ „Н. Икономов“ отбелязаха Деня на будителите

Учениците от 1 „в“ клас на ОУ „Никола Икономов“ отбелязаха по интересен начин Деня на народните будители. На 23 октомври, в следобедните часове, им гостува един съвременен народен будител – изявеният деятел в областта на културата и просветата – Иван Маринов Джебаров, носител на отличието „Златен Пегас“ за 2019г. и Почетен гражданин на Разград.

Още в началото на срещата г-н Джебаров грабна вниманието на първокласниците с приказката за двамата братя. Поуката от нея малките изведоха с помощта на автора – който се учи и влага старание в работата си, ще жъне успехи. После г-н Джебаров им разказа и за приятелството между гълъба и мравката. Мравката, на пръв поглед малка и незначителна, успяла да се отблагодари на гълъба и да му спаси живота. Писателят призова децата да помагат винаги, когато могат, и доброто ще им се върне.

YouTube

Още, той обясни на учениците, че навремето будителите не са били тачени, а напротив – били са преследвани и убивани, защото са знаели много. Пример им даде отново с увлекателна приказка, която първокласниците слушаха с голям интерес.

Даровитият писател и уважаваният общественик Иван Джебаров разказа интересни факти от живота на будителите, които никога не трябва да забравяме – Раковски, Каравелов, Левски и Никола Икономов, който е патрон на училището. Учениците задаваха на госта много въпроси: Къде е учил? Откъде и как е научил толкова много увлекателни истории? Как е станал писател и трудно ли се става такъв? Какво трябва да направят, за да станат толкова умни като него?

В края на срещата гостът припомни на децата и приказката на Ран Босилек „Мечката и лошата дума“. Първокласниците изрецитираха сами поуката. В знак на уважение и благодарност към г-н Джебаров, учениците на класен ръководител Ивелина Атанасова и учител ЦДО Стоила Маринова, му подариха книжка с рисунки по любими техни приказки, почетна грамота за Деня на народните будители, бележник с логото на ОУ „Никола Икономов“ гр. Разград и букет от бели хризантеми – символ на чистотата и искреността на децата.

Срещата мина неусетно, но първокласниците ще я помнят винаги заради наученото, полезните съвети и възможността да се докоснат до извисения и пречистен дух на един съвременен будител. Иван Джебаров е пример за всички – как с постоянство и любов може да бъде създадено творчество, което да увлече след себе си хората – малки и големи.

Автор: Стоила Маринова, учител ЦДО, 1 „в“ клас

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе