5 мита за зимните гуми

Зимата наднича иззад ъгъла и отново настъпи време за преобуване на автомобила.

Когато този момент настъпи, в шофьорските разговори неминуемо се завръщат няколко мита за зимната гума, които здравият разум веднага трябва да развенчае.

YouTube

Мит №1 Важни са не гумите, а опитът

Майсторството и стажът зад волана безспорно са важни. Дори и гениален художник обаче не може да нарисува шедьовър с проскубана четка. Добрите зимни гуми позволяват на разумния водач да спира по-лесно, да управлява по-надеждно и при нужда да ускорява по-ефективно. Монетата, разбира се, има и обратна страна – глупакът може да причини куп поразии и с най-качествените зимни гуми.

 Мит №2 Двойното предаване не се нуждае от зимни гуми

Много опасна заблуда. Дори да се допусне, че автомобил с четири задвижващи колела ще ускорява нормално на сняг, остават управляемостта и спирането. Законите на физиката не зависят от типа на трансмисията. Най-съществена роля за ефективното намаляване на скоростта през зимата играят именно гумите.

 Мит №3 Широките гуми са по-удачни за зимата

Тестовете недвусмислено доказват, че през зимата автомобилът се държи най-добре на пътя със заводския размер. Широките гуми имат по-голяма контактна площ, но на сняг и лед са безпомощни. Автомобилите от световния рали шампионат неслучайно се обуват в смешно тесни гуми за зимните стартове.

 Мит №4 Ако не стигат парите, по-добре да се купят само две скъпи гуми и да се монтират на едната ос

Друга опасна заблуда. Ако на единия мост са монтирани зимни гуми, а на другия – летни, рискът от загуба на контрол върху управлението на колата нараства многократно. Щом бюджетът е ограничен, по-добре да се купи пълен комплект от 4 гуми от евтин модел, отколкото да се експериментира с живота и здравето.

 Мит №5 С добри зимни гуми може да се кара целогодишно

Летните и зимните гуми се различават не само по рисунъка на грайфера, а и по състава на каучуковата смес. Експертите са единодушни, че при температура от 5-7 градуса под нулата лятната гума вече е изгубила повечето от свойствата си. Същото важи и за зимната, която променя значително характеристиките си над 7-10 градуса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе