Чаят става опасен, ако се пие грешно

При неправилно консумиране и най-полезният продукт може да доведе до влошаване на здравословното състояние на човек. Това се отнася и за така полезния чай.

При приема на чай с неподходящи подсладители, той не само може да изгуби лечебните си свойства, но и да се превърне в опасен канцероген, алармира framar.bg.

YouTube

Чай със захар

Учените са амбивалентни за такова смесване. Има доказателства, че представители на народи, които са се отказали да добавят захар в чая, по-рядко развиват онкологични заболявания. Въпреки това някои експерти смятат че в по-голяма степен това се отнася за черния чай.

Според тях на положителните свойства на зеления чай захарта не влияе, дори напротив, повишава лечебните свойства, защото тя помага за по-доброто усвояване на катехини, които се съдържат в напитката.

Чай с мляко

В чая се съдържат много важни компоненти – кафетини, които служат като естествени и доста силни антиоксиданти. Точно те неутрализират действието на свободните радикали, които нарушават клетките и образуват тумурни образования. Освен това кафетините не позволяват развитието на диабет и сърдечно-съдова недостатъчност.

При прибавянето на мляко в чая, се губят уникалните лечебни свойства на билката.

Чай с лимон

Не е подходящо лимона да се поставя в топла напитка. Под въздействието на високата температура се унищожават полезните витамини и други ценни компоненти. За съхранение на полезните свойства на лимона, не е желателно да се поставя веднага в чая. Необходимо е чаят да поизстине.

Чай с мед

Медът е по-полезен от захарта, но любителите на горещ чай с мед са подложени на сериозен риск за здравето. При температури над 40° С в меда се разрушава изцяло ценният ензим диастаза. При още по-висока температура (60° С) медът се превръща в канцероген. Съдържаща се в него фруктоза се окислява, а такъв продукт може да предизвика образуването на злокачествени тумори на стомаха, червата и други органи на храносмилателната система.

Специалистите препоръчват чаят да се консумира в натурално състояние, за да се усвоят всички полезни вещества от организма.

Източник: framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе