Днес е денят на народните будители

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия.

Празникът е посветен на делото на книжовниците, на просветителите и на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

YouTube

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909г. в Пловдив. През 1922г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 01.11.1923г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

По традиция Денят на народните будители ще бъде отбелязан с тържествена церемония пред Президентството. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. Ще бъде издигнато националното знаме. След церемонията държавният глава ще проведе среща с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството. От президентската институция отваря врати за граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе