Безплатни железопътни билети разкриват Европа на младите

Алис и Лизи бяха сред възползвалите се от възможността да пътуват из Европа през лятото на 2019 г. Снимка: @lisi_meets_world в Instagram.

Около 50 000 души на 18-годишна възраст, сред които и близо 700 българи, са получили възможност да пътуват безплатно из Европа от 2018г. Още около 20 000 души ще могат да се възползват на следващия етап, който ще бъде отворен от 7 ноември до 28 ноември 2019г. Инициативата бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014г., а след това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП.

Билети ще могат да получат тези, които са били родени между 1 януари 2001г. и 31 декември 2001г. Кандидатстващите ще трябва да отговорят на няколко въпроса при подаването на заявка. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малко една друга страна от ЕС между 1 април 2020г. и 31 октомври 2020г.

YouTube

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ – например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Крайният срок за кандидатстване е четвъртък, 28 ноември 2019, 13:00 ч. (българско време).

Правилата на конкурса може да намерите тук: https://europa.eu/youth/discovereu/rules_bg .
Кандидатстването се извършва онлайн на адрес: https://europa.eu/youth/discovereu/apply_bg

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе