Подгответе велосипеда за зимата

С настъпването на зимата и студените дни, все по-рядко хората излизат да се поразходя с велосипед. Ако колоезденето е сред Вашите хобита, може би знаете, че преди да приберете велосипедите за „зимен сън“, добре е да се погрижите за тях. Има няколко неща, които е добре да направите, за да сте сигурни, че когато времето започне да се затопля, любимото превозно средство ще бъде в достатъчно добра кондиция и ще може директно да се качите на него. От друга страна, изпълнявайки тази подготовка на велосипеда за зимата, Вие си гарантирате удължаване на срока, в който той ще Ви служи вярно и безпроблемно.

И така, вижте кои стъпки трябва да следвате, за да подготвите велосипеда си за зимните месеци:

YouTube

1. Измиване и почистване

Това е една от най-важните стъпки – почистването на мръсотията и праха, попаднали върху велосипеда Ви. За целта използвайте топла вода, мека кърпа и гъба, за да избегнете надраскванията на боята. За по-упоритите замърсявания можете да заложите на автошампоан. Ако миете Вашия велосипед на автомивка или с водоструйка, нека струята бъда от по-далечна дистанция, за да не повреди боята или да счупи някакви по-малки, обикновено пластмасови части. След почистването, подсушете велосипеда и го оставете да доизсъхне на есенното слънце, защото има места, които трудно се достигат и остава влага.

2. Смажете велосипеда

След като велосипедът е изсъхнал, време е да смажете частите му. Можете да използвате силиконов спрей за целта. Обърнете внимание не само на веригата и венците, но и на другите движещи се елементи, включително вилката и амортисьорите. По този начин ще ги предпазите от влагата и ще ги защитите от ръждата.

3. Не забравяйте и налягането в гумите

В зависимост как съхранявате Вашия велосипед, трябва да внимавате дали гумите са с правилното налягане. Ако имате закачалка и велосипеда виси във въздуха на нея, тогава можете дори да спуснете леко гумите до 1 бар налягане, което е достатъчно за предпазването им, но ако съхранявате велосипеда оставен на земята, добре е гумите да са добре напомпани, за да не се смачкат и нацепят от тежестта на рамката.

4. Сервизиране

В случай, че нещо сте повредили велосипеда, сега е точният момент да го ремонтирате, за да е готов за пролетта.

Що се отнася до електрическите велосипеди, които вече все по-масово навлизат в ежедневието ни, добре е да свалите батерията, да напръскате шлиците й със защитен спрей молибденов дисулфид. Батерията не трябва да се зарежда на 100%, нито да се оставя напълно разредена, тя се държи на около 75% заряд. Това увеличава живота й. Също така можете да свалите и дисплея, който да съхранявате при стайна температура през зимните месеци.

Също така бих е хубаво да държите велосипеда си покрит с брезент или найлон, за да държите праха далеч от него.

Източник: framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе