От днес започват Коледните пости

От 15 ноември започват 40 дневните Коледни пости.

Времето през коледните пости се нарича Малка четиридесетница, а Голямата четиридесетница са съответно Великденските пости.

YouTube

До 25 декември християните се хранят само с растителна, като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Коледните заговезни са в деня преди началото на поста, който започва от 15 ноември.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните. 

Ето и постите по дати:

15 – 22 ноември – спазва се строг пост 

23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

6 декември (Никулден) – позволено е да се яде риба (даже е задължително).

20 – 24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти.

Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично – 21 ноември, и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе