Представяне на новата книга на д-р Айше Реджеб

Днес бе представянето на книгата на д-р Айше Реджеб „Танцът в турската традиционна сватба в Лудогорието”.

Книгата бе представена от уредника в Етнографски музей-Разград Даниела Ганчева. Изданието е подготвено въз основа на дисертационния труд на Айше Реджеб, с чиято защита тя в началото на година придоби научна степен „доктор по хореография”. Според Ганчева в този труд за пръв път в българската наука се изследва и прави класификация на турския традиционен танц. Изследвани са традициите в 15 лудогорски села, но акцентът е родното село на авторката – Веселина.

YouTube

Д-р Реджеб има амбиции за включване на турската сунитска сватба от южното Лудогорие в кандидатурата на световния културен проект на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища”.

В кратка презентация д-р Реджеб представи основни моменти от монографията си. Преди това благодари на всички, които са я подкрепяли в амбициозната й дейност, като първо изтъкна заслугите на първия си учител по история – заместник областния управител Евгени Драганов – който е вдъхновил интереса й към историята и към изучаване на традициите на родния край.

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на събитието. Сред останалите гости на представянето на книгата бе ръководството на община Лозница начело с кмета Севгин Шукри, жители на община Лозница, приятели, колеги и съмишленици на д-р Айше Реджеб.

Сред приветствията на гостите прозвучаха изпълнения на гайда на двама четвъртокласници от Разград Анита Андреева и Мартин Вълчинов, а събитието завърши с танцово изпълнение на Танцова група „Танци на етносите и народите“ – с.Веселина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе