Днес православната църква чества деня на Св. благоверен княз Александър Невски

На 23 ноември православната църква чества деня на Св. благоверен княз Александър Невски (1220 – 1263).

Той е роден през 1220 г, живял по времето когато руските земи били под татарско владичество и бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска тръгнал на поход срещу Новгород.

YouTube

Княз Александър поел защитата на града си. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен „Невски“. По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите.

Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

На 23 ноември се чества и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца. Името „Александър“ е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете“.

Защо руският светец Свети Александър Невски присъства и в живота на българите?

След Руско-турската освободителна война, правителството на Петко Каравелов взема решение свободният от турците български народ да изрази своята национална благодарност към руснаците.

Най-мъдрият начин за това е изграждането на подходящправославен храм. По инициатива на княз Александър I Батенберг, българите сами събират дарения, с които изграждат огромния и красив катедрален храм.

Новият храм носи името на руския светец Александър Невски, защото той преживе проявил изключителен военен героизъм, когато бил на 20 и на 22 години. Бил мъдър владетел до края на земните си дни и защото бил почитан от руския император Александър Втори, при чието царуване избухва Руско-турската освободителна война.

И ние днес трябва да възприемаме храм-паметника “Свети Александър Невски” не просто като църква, а като символ на българското Освобождение, както връх Шипка.

В храм “Свети Александър Невски” са вградени мощи на руския светец. Идеята е и Свети Александър да закриля българския народ, както и руския.

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Александър, Александра, Александрина, Алекс, Алекса, Алексей, Алексия, Сашо, Сашко, Саша, Сашка, Алеко, Цанка, Цанко.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе