Днес се почита Света Екатерина

На 24 ноември църквата почита Великомъченица Екатерина.

Света Екатерина е родена в Александрия през 3 век. По онова време Александрия била изключителен културен и духовен център на древния свят. Там се намирала и най-голямата в света библиотека, известна като Александрийската. За съжаление, страшен пожар унищожил голяма част от книгите в нея. През 2002г.  беше възстановена, но никой не може да каже дали днешната Александрийска библиотека е такава съкровищница с книги, каквато е била в древността.

YouTube

Света Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия при царуването на император Максимиян, злият гонител на християните. Бащата на Света Екатерина бил езичник, но нейната майка станала нелегално християнка. Именно майката въвела младата Екатерина в Христовата вяра. Тя изпращала своята дъщеря при един отшелник, който отворил очите на младата и образована дъщеря за духовността. До императора достига вестта, че дъщерята на предания му служител и управител на Александрия е християнка. Императорът изпратил пратеници при младата и начетена Екатерина, за да я убедят да остави християнството и да се поклони на идолите. Света Екатерина била дълбоко убедена, че тя е правата и искала да накара императора да престане да преследва християните. Същевременно тя успяла да превърне в християни съпругата на императора и неговите съветници. Императорът бил бесен от поученията на младата Света Екатерина и заповядал да я затворят в тъмницата. Подложили младата жена на мъчения. Осъдили я на смърт като я разпънат на въртящо се колело. В момента, в който Света Екатерина докоснала колелото на смъртта, то се счупило и се разпаднало на части.

Втората присъда била обезглавяване. Палачите изпълнили присъдата – Света Екатерина приела венеца на мъченическата смърт. В този момент от небето се появили ангели, които грабнали бездиханното тяло на Света Екатерина и го отнесли високо горе на Синайската планина. 

След години на това място е построен Синайският манастир, който съществува и днес. Той носи името на Света Екатерина. Това станало през 6 век при царуването на император Юстиниян I.

Като отлично образована и умна жена, Света Екатерина покровителства студентите и учениците по време на самото следване и при вземане на техните изпити.

Независимо, че Света Екатерина е станала великомъченица без да е била майка, тя е поела духовен ангажимент да помага на жените, за да изкарат по-леко своята бременност, както и при самото раждане, за да протече по-леко.

Празникът е известен още като Катерининден.

Имен ден празнуват: Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Кети, Катрин, Катрина, Катка, Кина, Кинка, Кета, Куна, Кунка, Тинка, Тина.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе