МВнР предупреждава за очаквано лошо време в Румъния

Предупреждение за очаквано лошо време в Румъния, отправя към българските граждани, обмислящи в близките дни да пътуват до или през северната ни съседка, отправят от Външно министерство.

Прогнозите са, че времето ще бъде студено в южната, централната и източната части на страната, особено студено в областите Молдова и Източна Трансилвания, където се очакват отрицателни температури.

YouTube

В Южните и Източните Карпати, както и в свързаните с тях субпланински райони, са възможни снеговалежи, а в Олтения, Мунтения и хълмовете на Молдова валежите ще бъдат смесени. В Олтения количествата дъжд могат да надвишат 15-20 л кв/м.

Вятърът ще се засили в Банатските планини и на запад от Южните Карпати, където на надморска височина над 1 500 м скоростта на поривите ще бъде 70-90 км/ч, с навявания от сняг. Временно усилване на вятъра ще има и в други региони, особено в южните области, където скоростта ще достига 55-65 км/ч.

Съветваме всички български граждани, пътуващи за Румъния или пребиваващи там, да се информират предварително за актуалната метеорологична обстановка ТУК

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свързват с посолството в Букурещ на тел. +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе