Кои са най-полезните храни за мозъка

Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта.

В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

YouTube

Изследването обхванало над 27 000 мъже. Резултатите показали, че 55 процента от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38 процента били със средно добри когнитивни способности, а 7 процента – с лоши когнитивни способности.

Участниците, които консумирали най-много зеленчуци – около 6 порции дневно, били с 34 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно.

Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.

Източник: MedicalXpress.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе