От 1 декември влиза в сила промяната на закона за собственост на кола с регистрация в друга област

В неделя (1 декември) влиза в сила законът, според който гражданите, закупили автомобили от друг регион и с друг регистрационен номер, различен от този на местоживеенето им, могат да не подменят номера на превозното средство. Промяната на закона е направена още през юни месец и е публикувана в Държавен вестник.

Задължително остава зачисляването на автомобила в региона след придобиване на собственост. В този случай трябва да бъде издадено регистрационно свидетелство на новия собственик. Но регистрационната табела може да бъда подменена от собственика само по негово желание. 

След сключване на договор за покупко-продажба на моторно превозно средство с нотариална заверка, собственикът е задължен в 30-дневен срок да подаде заявление за смяна на собственост в сектор „Пътна полиция“. В случай, че срокът не бъде спазен, законът предвижда административно наказание „глоба“ в размер на 200 лева. Ако собственикът на автомобила пропусне 30-дневния срок и срокът стане 60 дни, регистрацията на автомобила се прекратява автоматично.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе