Днес почитаме Свети Наум

На 1 декември църквата почита Свети пророк Наум.

Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия заповед предсказал разрушението на Ниневия речник за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и Господ отменил строгата си присъда.

YouTube

След известно време те пак се развратили и тогава Бог чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат.

Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.

Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, тоест към 745-714 г. пр. Хр.

Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си.

На 1 декември във всички храмове светяват вода. С тази вода се напръскват домовете си (без тоалетната и банята) и работните си места, всички членове на семейството, за да се изчистят от негативната енергия и да може пречистени да се подготвят емоционално и духовно за предстоящия голям празник Рождество Христово.

Имен ден днес празнуват хората с имена: Наум, Бисер, Бисера и Бистра.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе