Днес почитаме Св. пророк Авакум

На 2 декември почитаме паметта на св. пророк Авакум.

Той е живял през VII в. преди Рождество Xристово и е бил удостоен от Господа с пророчески дар.

YouTube

Виждайки човешките беззакония, които се ширят по негово време в Юдея, той призовавал Бог, очаквайки праведен съд от него: „Докога, Господи, ще викам, и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? Защо ми даваш да виждам злодейство и да гледам нещастие?“.
В отговор на това Господ възвестил на своя избраник, че скоро трябва да дойде наказание за всеобщото нечестие. По Божия заповед пророк Авакум предсказал на евреите такива страшни бедствия, на които по това време било трудно да повярват – разрушаването на храма и на самия Йерусалим и вавилонския плен.

Смъртта му настъпила приблизително 600 години пр. Хр.

Според разказа на църковния историк от IV век Евсевий Кесарийски като място на гробницата на свети Авакум посочвали Кеила, или Кила, в Иудиното коляно. Според свидетелството на църковния историк от V век Созомен мощите на този свети пророк били намерени заедно с мощите на свети пророк Михей при царуването на Теодосий II Младши (408-450 г.). За телата на двамата пророци било съобщено в Божествено съновидение на Зевен, който по това време бил епископ на Елевтерополската църква.

​От него остава написана малка пророческа книга от три глави с голямо религиозно значение заради високите нравствени принципи, които съдържа. В нея може да намери утеха и опора отделният човек и цели народи, и Църквата.

На еврейски името Авакум означава: обгръщам, прегръщам, обхващам, и освен това – силен борец, подвижник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе