Почитаме Свети пророк Данаил

На днешната дата – 17 декември, православната църква почита св. пророк Данаил.

Св. пророк Данаил е свързан с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън, който твърде много го смутил.

YouTube

Но като се събудил, той забравил какво точно е сънувал. За да премахне тежкото впечатление, което оставил сън у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им казал, че иска да разберат какво точно е сънувал и да му разтълкуват значението на съня.

Никой, разбира се, не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима – Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната.

Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят – какъв е бил съня, забравен от царя и какво точно означава.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат.

След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци.

По ходатайството на Данаил и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Според народния календар, в деня на пророк свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца.

Месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината.

Името Данаил значи „божи съд“.

Днес имен ден празнуват всички, които носят прекрасните имена Данаил, Даниел, Даниела, Данко, Анани, Данаила. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе