Близо 2000 обекта провериха пожарникарите в страната преди предстоящите празници

Продължават действията на служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за осигуряване на  пожарната безопасност по време на Коледните и Новогодишни празници. Кампанията е традиционна и се провежда в цялата страна. До момента, пожарникарите са влезли на проверка в близо 2000 клубове, дискотеки, барове, ресторанти, хижи и почини станции, както и в над 400 религиозни обекти. Данните бяха изнесени в рамките на брифинг в сградата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За поредна година акцентите при проверките са основно свързани със създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност в обектите, осигуряването на условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар, както и на системите за гласово уведомяване и системите за управление на дим и топлина. В рамките на кампанията са проведени са инструктажи с персонала в обектите и с църковните служители за действията, които следва да предприемат при възникването на инцидент.

YouTube

При извършените проверки са констатирани известни пропуски в осигуряването на пожарната безопасност. За отстраняването им са връчени над 210 разпоредителни документа, в 19 от случаите има установени административни нарушения. Най-честите нарушения на правилата за пожарна безопасност са свързани с неизправности на евакуационното осветление, непочистени филтри на възуховодите, възпрепятствани евакуационни изходи, липса или неактуализирана организация по пожарна безопасност, включително схеми за евакуация, необозначени и/или неизправни уреди за първоначално пожарогасене и др.

От началото на отоплителния сезон служителите на ГДПБЗН са реагирали на над 11 000 сигнала за произшествия, като 70% от тях са сигнали за възникнали пожари. От началото на годината екипите пряко са спасили живота на 630 човека.

Във връзка с предстоящите празници и очакваното струпване на хора в курортите и площадите на големите градове, в православните храмове, както и засиления трафик по републиканската пътна мрежа, в Главната дирекция е създадена организация за осъществяване на координация и взаимодействие със всички части на ЕСС. Над 1100 пожарникари ще бъдат дежурни по време на празниците. 

При необходимост ще бъдат поставени екипи на дежурство на възлови места в градовете и по пътната транспортна мрежа на страната. В навечерието на Бъдни вечер ще бъде осигурено изнесено дежурство от екипи на Столичната пожарна в районите на бензиностанция “Шел“ – Горни Богоров и КПП-Врана, както и в различни православни храмове с в страната. За часовете в Новогодишната нощ ще бъде осигурено изнесено дежурство от екипи на площад „Независимост“ в град Варна и на площад „Батенберг“ в гр. София.

 

В рамките на активния зимен сезон значително се повишава рискът от пожари, както в дома, така и на обществени места. Предпоставки за това не липсват – използват се различни видове украси и пиротехническите изделия, често се оставят без надзор работещи кухненски и отоплителни уреди. Според статистиката на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, само в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, над 20 български семейства губят дома си или домашното си имущество при пожар.

За да не се помрачи празничното настроение, експертите от пожарната препоръчва тда се следват няколко лесни съвета за безопасност:

–  горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;

– пазете горящите свещи далеч от децата и домашните любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;

– коледните лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;

– добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение.

– не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.

–  когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора;

– ако празнуваме извън дома или сме на обществено място e добре да обърнем внимание на пътищата за евакуация, изходите от обекта и с разположението на пожарогасителите;

– в случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност – да помогнем на децата, възрастниге и на хората в неравностойно положение.

– при силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал, с който да покрием носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен.

– в случай, че станем свидетели на пожар, при първа възможност трябва да съобщим на телефон 112 – дежурният оператор може и ще ви зададе уточняващи въпроси, както и ще ви даде ценни указания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе