Какви са коледните традиции и ястия по света?

Както във всеки един празник и в Коледните дни храната е едно от основните неща.

Довечера всички ще се съберем край коледната трапеза. Коледа е един от най-обичаните празници, които всички очакваме с нетърпение и полагаме големи усилия, за да зарадваме близките си с приказен Коледен дух.

YouTube

В древността по нашите земи, това е бил празникът на бога Божич, бог на раждащото се Слънце. При управлението на Оливер Кромуел в Англия обаче празнуването на Коледа се е считало за престъпление.

Какви са коледните традиции и ястия по света?

Италия – Италианските семейства празнуват Коледа с празника на Седемте риби и ядат леща по време на празниците, за да се гарантира късмет и богатство за следващата година.

Ирландия – Традиционно за ирландските семейства е да празнуват на вън. Те правят пайове с кайма, като се смята, че това е любимата закуска на Дядо Коледа.

Полша – Традиционното Коледно хранене в Полша се нарича Wigilia (произлиза от латинската дума ”да гледат”). Семействата смятат, че трапезата трябва да е пъстра и да радва окото на околните. Това, което се случва на трапезата, прогнозира каква ще бъде следващата година.

Норвегия – Хората, крият всички метли в къщата, за да не бъдат откраднати от вещици. Задължително се оставя купичка овесена каша в плевнята на гнома, който защитава фермата. На празника се консумира пушена риба и мляко с ориз.

Япония – Децата в Япония получават своите коледни подаръци на възглавницата си. Традиционното ястие е пържено пиле.

Великобритания – Там се подслаждат с коледен пудинг с паричка за късмет.

Испания – Традиционната коледна сладка рецепта датира от 16 век и се нарича „Турон”. Прави се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

САЩ – Може би всички знаете, че традиционният коледен обяд с пуйка идва от американските традиции. Първо пуйката е била поднасяна за Деня на благодарността, а след това и за Коледа.

Австрия – Австрийците приготвят щрудел с орехи и плодове като задължително черпят и бедните хора по улиците.

България – Българската коледна трапеза е богата. На нея присъстват капама, кисело зеле, баница с тиква и още много вкусотии, които спомагат Коледа да бъде още по-вълшебна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе