Защо ядем баница с късмети?

Източник: rozali.com

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия, несъмнено баницата е едно от първите неща, за които ще се сетим.

Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Тя се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Баницата може да бъде вита или наложена, а според вкуса – сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник.

YouTube

По традиция, на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети.

В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година.

Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. Съществуват и различни вариации на късмети – нова къща, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е парата, която се слага произволно в тавата. Смята се, че този, който избере парчето с парата, ще бъде най-богат през идната година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе