В някои страни Коледа е забранена

Коледа е семеен празник, изпълнен с уют и топлина.

Обикновено свързваме декември с коледна украса, празнични песни и купуване на подаръци за любимите хора. Оказва се обаче, че има страни, в които почитането на най-големия християнски празник е било забранено.

YouTube

Вижте къде по света може да ни арестуват само заради доброто ни коледно настроение:

Саудитска Арабия

През 2013 г. в страната са задържани повече от 40 души по обвинение в „заговор за празнуване на Коледа“.В Саудитска Арабия ислямските закони не разрешават празнуването на коледните празници. При нарушаване на правилата може дори да се озовете зад решетките. 

Северна Корея

Ако нарушите правилата, може да бъдете строго наказани. В Северна Корея всички религиозни практики, които не са одобрени от държавата, са забранени. 

Сомалия

Сомалия наложи забрана за честването на Коледа преди години. Християните, които празнуват тайно в страната, поемат голям риск.

Таджикистан

От 2013 г. в страната е забранен и Дядо Мраз – руската версия на дядо Коледа. В Таджикистан са забранени коледните дръвчета, фойерверките, консумацията на типични за празника ястия.

Бруней

Поданиците на султана, дръзнали да отбележат християнския празник, могат да бъдат осъдени на пет години затвор. Сред забранените дейности в Бруней са украсяване на коледни елхи, пеене на религиозни песни и изпращане на коледни картички.

Китай

В Китай също не се празнува Коледа.

Япония

Християнството не е доминиращата религия в страната и малко хора празнуват на 25 декември. В Япония няма официална забрана на Коледа. Просто празникът не е официално признат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе