Най-досадните неща по празниците

Усмивки, уют и много приятни мигове – обикновено с това се свързват всички празници, а те би трябвало да се отнасят с особена сила за Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Тези дни обаче имат и своята досадна страна. Все неща, които хората правят уж, за да е празнично, а от тях на човек му се приисква да се затвори вкъщи в абсолютна самоизолация и да пие нещо топло, докато се излежава на дивана.

YouTube

Ето 11-те най-досадни неща, които съпътстват празниците и ни карат да се държим като Сърдитко Петко:

Навалиците по магазините

Дните по Коледа и Нова година са по традиция определени, за да се блъскаш с другите из магазините и да висиш на опашки пред касите. Около и в моловете гъмжи от хора. И не стига това, че с лакти трябва да си проправяш път до бананите и портокалите, ами и паркингът на супермаркетите е препълнен и за да се паркира, са нужни поне 15 мин. Затова пазаруването не бива да се оставя за последния момент.

Задръстванията

Има ли празник, българинът пали колата и тръгва нанякъде. Често се наблюдава едно “велико преселение на народите” от по-големите населени места към по-малките. А чакането по кръстовища и булеварди на път към изхода на града е достатъчно, за да изчезне всякакво празнично настроение.

Facebook честитки

Отмина времето, в което хората задължително се обаждаха един на друг да си честитят празниците. Сега тази функция е иззета от фесйбук. Някои публикуват на стената, други пишат лично съобщение, но има една особено досадна практика – да бъдеш отбелязан на картинка с благопожелания с куп непознати хора. Пожеланията трябва да са лични, а не да се раздават на килограм с картинки за всички.

Включване в групи във вайбър за поздрав

Това е дори още по-досадно от картичките във фейсбук. Някой решава, вместо да се обади на своите приятели поотделно, да направи група във фейсбук и там да ги поздрави за празниците. Е да, но така 50-ина непознати хора започват да пишат непрекъснато, телефонът да известява за съобщенията им и на човек му се приисква да го захвърли някъде. Най-лесното решение е просто да напуснете групата. Едва ли някой ще ви се разсърди за това.

Таен Дядо Коледа

За тези, които не знаят, на много работни места около Коледа и по Нова година служителите теглят листче с името на колега, на когото да подарят малък подарък. Така всеки се превръща в таен Дядо Коледа за някого. Идеята не е лоша, но винаги завършва с фалшива усмивка. Първо, в много от случаите трябва да подариш нещо на човек, когото не познаваш много добре. Второ, подаръкът трябва да струва не повече от 10-15 лв., а за толкова изборът се изчерпва до свещник, преспапие и фигурка слонче от китайския магазин. А щом получиш нещо подобно от любезност трябва да се усмихваш и да обясняваш колко е хубав подаръкът.

Все същите филми и песни

Един канал, втори канал, трети канал и навсякъде Маколи Кълкин. “Сам вкъщи” и “Умирай трудно” са гледани от всеки хиляди пъти, но въпреки това продължават да се въртят по телевизията. А що се отнася до музиката, по радиото звучат едни и същи песни в продължение на цял месец. През празничните дни Маколи Кълкин се превръща в най-гледания актьор с участията си в поредицата “Сам вкъщи”. 

Снимки на празничните трапези

По празниците има няколко традиции, свързани с трапезата. Всеизвестно е, че на Бъдни вечер например на масата трябва да има нечетен брой ястия, на Нова година – баница с късмети, но отскоро има и ново правило – щом всичко се подреди, трябва да се снима и да се качи незабавно във фейсбук. Явно някои хора имат нужда да покажат с какво ще преяждат, но в тази вечер всички ядат едно и също.

Грозните празнични пуловери

Празничният дух е във всеки детайл и един от тях са пуловерите. Масово хората се обличат с вълнени горнища с избродирани подобия на елени. Но това не е всичко. Върхът идва, когато влюбените двойки се обличат с еднакви грозни пуловери.

Организирането на празненства

Винаги когато наближи Нова година, се започва умуването къде да се спретне купонът, а с тази трудоемка организация трябва да се заеме някой. На вила, на ресторант или в домашна обстановка, чуденето е голямо, а времето все по-малко. След като най-накрая всички някак склонят към единодушие за избора на място, започва чудене за софрата. Ако компанията е от десетима, ще има 11 различни мнения по въпроса.

Домашните любимци като елен

За цялата работа отново е виновен фейсбук. Всеки ден се качват десетки снимки на домашни любимци, които някак са изтраяли мъката да им закрепят декоративни рогца на главата, да им нахлузят малки ботуши и жилетка. А тези, които нямат куче, на което да сложат рога, го правят с колите си. Навсякъде по улиците се появяват еленоподобни автомобили.

Обажданията на Нова година

Щом стане полунощ, идва време за голямото обаждане на близки, а мрежата на мобилните оператори, подобно на новогодишното шампанско, гръмва. Така раздразнението започва да нараства, а желанието за поздрави намалява.

Опитайте се все пак да преглътнете всички тези помрачаващи празниците обстоятелства и да се насладите на хубавите моменти с близките.

Весела Нова година!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе