Йордановден е!

Богоявление е един от най-старите християнски празници, който разказва за явяването на Бог по време на Кръщението, на Исус в река Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста.

Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. По обичай след това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката измиват домашната икона и своите лица.

На този ден имен ден празнуват още: Божидар, Дана, Божан, Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе