Поднесоха венци и цветя пред Мавзолея-костница в Разград

Днес, 28 януари, Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен взе участие в ритуала за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци на площад „Възраждане“ в град Разград по случай 142-годишнината от Освобождението на Разград.
Ритуалът беше изпълнен по устав от военнослужещи от военното поделение на Гарнизон Шумен и Военния духов оркестър Втора Тунджанска механизирана бригада. Те бяха поздравени от Президента на Република България Румен Радев, който беше официален гост на празника.

YouTube

Президентът беше придружен от представители на своя екип: Димитър Стоянов – Главен секретар на Президента, Стефан Янев – Секретар на Президента по сигурност и отбрана, Николай Копринков – Секретар по външна политика и гражданско общество и Цвета Тимева – Секретар по регионално развитие.

Официални гости на тържеството бяха и председателят на БСП и парламентарната група на БСП-Коалиция за България Корнелия Нинова; народният представител от БСП арх. Мартин Обрешков; генералният консул в град Русе на Руската федерация Андрей Громов; Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум; представители на побратимените на Разград градове – заместник-кметът на град Орел, Русия, Юрий Студенников, както и тричленна делегация от румънския град Слобозия, водена от кмета Адриан-Николае Мочиону.

Участие в тържественото събитие взеха и кметът на община Разград Денчо Бояджиев и неговите заместници; председателят на Общински съвет Разград Стоян Ненчев; духовните водачи: архиерейският наместник на Разградска духовна околия отец Георги Георгиев и районният мюфтия Мехмед Аля; общински съветници, председателите на Областния съюз на ветераните от войните и на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; представители на областни общински организации на политически партии, представители на културни и на образователни институции, почетни граждани на град Разград и многобойни жители и гости на града.

Присъстващите на събитието посрещнаха шествие с факли и знамена, водено от наследници на поборници. Участниците в шествието внесоха в Мавзолея-костница военни икони.

Венци и цветя пред Мавзолея-костница бяха поднесени от всички официални гости на събитието; от името на евродепутата от ЕНП Асим Адемов и депутата от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова; от представители на политическите групи в Общински съвет Разград, общински и регионални институции и организации и от множество граждани.

Приветствия към жителите и гостите на град Разград отправиха кметът Денчо Бояджиев, Президентът Румен Радев, председателя на БСП Корнелия Нинова, представители на побратимените градове и други.

Събитието завърши с тържествена заря.

По-рано днес Областният управител поздрави разградчани с празника на града, като заяви: „За мен е чест да Ви поздравя с предстоящия Празник на Разград – 28 януари! Това е ден, в който се прекланяме пред подвига и паметта на героите, дали живота си за Освобождението на града ни през 1878 г. Нашето почитание поддържа живи времената на безгранична смелост, силния порив на българските корени и надеждата за по-добро бъдеще. Празникът на Разград ни дава повод и за равносметка и ни вдъхновява да погледнем към бъдещето с планове за градеж, които да ангажират трудолюбието и инициативността на разградчани, за да работим заедно и още по-упорито за устойчивото развитие на града, общината, областта и Родината ни, за благополучието на всички нас! Желая Ви здраве и благоденствие! Вярвам, че ще запазим и съхраним енергията на добрите дела, за да продължим напред!“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе