Какво е коронавирус и как да се предпазим?

Снимка: BBC.com

Какво представлява новият коронавирус ?

Новият коронавирус, временно наричан 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човек.

YouTube

Произход на коронавирусите?

Коронавирусите циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората и могат евентуално да се предават от човек на човек.

Как се предава вирусът?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Все още няма достатъчно епидемиологична информация, но се смята, че вирусът се предава главно по въздушно-капков път, при  кихане и кашляне.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) засега е от 2 до 14 дни.

Какви са симптомите на короновируса?

Според досегашната информация симптомите са подобни на тези на сезонния грип:

треска;

температура;

кашлица;

затруднено дишане;

мускулни болки и

отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра бъбречна недостатъчност и сепсис, които могат да доведат до фатален изход.

По-предразположени към заразяване с вируса са малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет и др.

Как да се предпазим от заразяване?

•    Избягвайте контакт с болни хора, особено ако имат кашлица;

•    Спазвайте стриктно хигиенните правила по отношение на ръцете и на храната. Мийте ръцете си често и правилно със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на спиртна основа преди всяко хранене, след използване на тоалетна и след всеки контакт с животни и с болни хора;

•    Избягвайте да докосвате с немити ръце очите, носа и устата си;

•    Обработвайте на висока температура продуктите от животински произход;

•    Проветрявайте често;

•    Почиствайте подовете и други повърхности с дезинфекциращи препарати;

•    Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

•    Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията, особено от тези, които са вече болни.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Все още няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да възпрепятстваме по-нататъшното разпространение на заразата.

Предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията, от 1 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4:  Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе