Очаква се влошаване на времето и валежи от сняг, не пътувайте, ако автомобилът не е подготвен за зимни условия

Снимка: Данче Бозаджиева

Тази нощ рязко застудя и започнаха валежи от дъжд, които с понижението на температурите в Западна България и Предбалкана ще преминават в сняг. Прогнозата на метеоролозите е за значителни снеговалежи в Родопите, а през нощта срещу четвъртък – и в Североизточна България. От силния вятър в Източна България са възможни виелици, навявания и образуване на преспи. В тази връзка Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, за да се осигури пътуване при зимни условия. За повишаване безопасността на движение като превантивна мярка ще се пристъпва към затваряне на отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя.

YouTube

Инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата също апелира водачите, на които предстои да шофират в днешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя. Той обясни, че според прогнозата на синоптиците, предстои промяна на времето. В сутрешните часове се очакват отрицателни температури и валежи от сняг – по-интензивни в Западна и Северна България, засилване на вятъра, което може да доведе до снегонавявания. В този смисъл апелира към отговорно поведение на пътя, припомни изискването шофьорите на товарни превозни средства да разполагат с вериги, които в случай на нужда да поставят и отбеляза, че в  случай на въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. 

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ –api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе