АИКБ настоява за спешни мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за незабавни действия в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение до медиите. 

Асоциацията е обсъдила позицията си по време на Националния съвет на АИКБ заедно с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков.

YouTube

Всяко забавяне може да окаже изключително негативно въздействие, тъй като МСП са изправени пред сериозни предизвикателства – ожесточена конкуренция, недостиг на човешки ресурси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в ЕС и висока зависимост от конюнктурни промени, при ограничени възможности за реакция. За да се подпомогнат тези компании, АИКБ настоява Стратегията да бъде основана на по-прецизно формулирани и по-ефективно изпълнявани инструменти и мерки за насърчаване на МСП“, коментира председателят на работодателската организация Васил Велев.

От АИКБ настояват и за подобряване достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и подпомагане на достъпа им до различни пазари. Сред исканията на Асоциацията е и оползотворяването на възможностите, предоставяни от дигиталната революция.

Асоциацията припомня, че от повече от десетилетие настоява дефиницията за МСП да бъде актуализирана. Това би било инструмент за постигане на по-добър достъп до финансиране и мерки за подкрепа, твърди главният секретар на АИКБ Милена Ангелова. По думите ѝ държавата трябва да даде свободата на МСП сами да избират на кои два от трите критерия – численост на персонала, годишен оборот и годишен баланс, да отговарят, а не да им се налага единствено първият критерий.

Секторът на малките и средните предприятия се нуждае от подкрепяща регулаторна среда, вместо от прекалено дълги и скъпи процедури и такси, посочват още от АИКБ. От Асоциацията искат още ролята на Българска банка за развитие да бъде описана в Стратегията, както и да се създаде национален „кредитен омбудсман“, към който МСП да се обръщат при отказан достъп до кредитиране по неразбираеми за тях причини.

Сред другите предложения, които АИКБ представи на Министерство на икономиката бяха идентифициране, привличане и обучение на човешки ресурси, създаване на мрежа от клъстери за развитие на специфични умения сред работниците и осигуряване на извънсезонни програми за обучение на кадрите на МСП.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за насърчаване на достъпа на МСП до международните пазари, посредством въвеждането на разнообразни мерки и инструменти за продукти и услуги, както и за непрекъснат ангажимент за намаляване на регулативните и административни бариери.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе