Как да спрем хъркането

Блажени са хъркащите и радващи се на спокоен и дълбок сън хора, но тежкò на делящите тяхната постеля.

Проблемът с хъркането при съвместно съжителство вероятно е стар колкото човечеството, но експертите по съня считат, че решение може да бъде намерено. И предлагат няколко метода за това.

YouTube

Рискът човек да започне да хърка се повишава с напредването на възрастта и с натрупването на излишни килограми, но проблемът може да се появи във всяка възраст и поради още куп причини. Затова и предложенията на експертите за спиране на хъркането са разнообразни и сред тях всеки може да открие най-подходящата според естеството на своя проблем.

Промяна на позата на сън

Счита се, че най-склонни към хъркане са хората, които обичайно спят по гръб. В тази поза мастната тъкан около брадичката, както и езика може да блокират нормалния път на въздуха през гърлото. Последствието е ясно – колкото по-възпрепятстван е в преминаването си вдишваният и издишван въздух, толкова по-силна е вибрацията на тъканите по въздухоносните пътища и толкова по-мощно е хъркането. Затова експертите препоръчват на хъркащите хора да свикнат да спят на една страна. Лесен трик – ако половинката ви похърква нощем, побутвайте я, докато се обърне настрани.

Леко регулиране на теглото

Когато хъркането e ново събитие, което не ви е тормозело домомента, много вероятно е причина за него да е натрупването на излишни килограми. Оформянето на двойна брадичка е знак, че и проблемът с хъркането скоро ще бъде част от живота ви, поради причините посочени по-горе. Затова регулирането на теглото е ключова превантивна стъпка срещу хъркането и първостепенна такава за хората, при които проблемът се е появил скоро.

Упражнения за език

Счита се, че тренирането на езика може да подпомогне борбата с хъркането, стягайки мускулатурата на гърлото и гарантирайки оптимална проходимост на въздуха по време на сън. За целта може да се прилагат всякакви техники, при които първо върхът, а след това и основата на езика се притискат към небцето или зъбите. Много лесно се усеща напрягането на мускулатурата на гърлото при такива движения и с по няколко повторения дневно техниката може да има позитивен ефект върху хъркането.

Медицински средства

Широко популярните аптечни средства за овладяване на хъркането се прилагат с различна ефективност в зависимост от това дали хъркането е през устата или през носа. Лепенките за нос поддържат ноздрите отворени нощес и облекчават дишането при хора, които хъркат поради проблеми с носа. Хъркането през устата обаче е по-сериозен проблем и решаването му изисква по-сериозни мерки, най-вече защото може да се дължи на сънна апнея. Това е често срещана причина за хъркане и в детска възраст, най-често при деца с някаква форма на затлъстяване.

Във всички случаи, в които хъркането е провокирано от сънна апнея, се налага консултация с лекар за превенция на евентуални усложнения.

Източник: Puls.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе