Проведе се дискусия на земеделските стопани за Кампания 2020

Областният управител Гюнай Хюсмен бе гост на дискусия „Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите, съвместно с Областна дирекция „Земеделие“ – Разград.

Събитието се проведе днес, 13 февруари, в конферентната зала на хотел “Картоон” в Разград и е част от стартиралата на 07 февруари информационна кампания за директни плащания 2020, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите.

YouTube

За периода 2014-2019 г. земеделските производители в област Разград са получили финансова подкрепа в размер на 435,6 млн. лева (близо 2,9 % от общите средства за страната). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриване на срещата със земеделските стопани и представи Национална селска мрежа и ролята на звеното на управление.

Тя посочи, че област Разград е силен зърнопроизводствен сектор – 64% от обработваемата земя е заета със зърнени /пшеница, слънчоглед и царевица/, и 28% с маслодайни култури. Близо пет пъти и половина са нараснали площите с технически култури (вкл. тютюн). Три пъти и половина са се увеличили площите със зеленчуци, с 25% – трайните насаждения.

По думите й в сектор „Животновъдство“ водещи в областта са птицевъдството и свиневъдството – ръст над 49% при птиците и 12 % при свинете. Съществено е нараснал и броят на отглежданите пчелни семейства – с близо 51 %. За кампания 2018 броят на заявените за директно подпомагане биволи се увеличава с над 12%, спрямо кампания 2014. За кампания 2018 спрямо 2014 г. по СЕПП са заявени 22 % повече площи с рапица, с 14% повече орехи.

Експерти от Министерство на земеделието, храните и горите представиха презентации, свързани с новите моменти в условията по схемите за директни плащания и подаването на заявления. Те призоваха стопаните да използват активно системата за електронни услуги (СЕУ), където стопаните може да подават електронни заявки, да изготвят справки за данни, за които имат достъп, да подават и управляват гео-пространствените си данни.

На срещата се обсъдиха и предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г.,както и актуални въпроси по държавните помощи. Стопаните бяха запознати с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, с промени в закона за ветеринарномедицинската дейност и с преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете, особено внимание бе отделено на измененията и допълненията на Наредба № 44 от 2006 г.за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Основната им цел е да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни болести в обектите. Изискванията са въведени предвид сложната епизоотична обстановка и са съгласувани с браншови организации, подчертаха експертите.

Областният управител благодари на представителите на МЗХГ за инициативата да се проведат срещи със земеделските стопани за Кампания 2020 и подчерта, че за всички е много важно да се работи в диалог, да се дискутира, да се обменят мнения и идеи. „За нас е важно да чуем проблемите на земеделските производители, във връзка с условията за развитие на аграрния отрасъл в област Разград и заедно да ги решаваме“, каза още г-н Хюсмен.

Срещите със земеделските стопани ще се проведат във всички областни градове на страната и ще завършат на 21 февруари в София-област и София-град.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе