На Зарезан зарязаха лозите и в Медовене

Жители и гости на кубратското село Медовене днес зарязаха лозите от сорт „Добруджанка“ на 78-годишния Петър Христов от Медовене по повод празникът Трифон Зарезан, който в общината винаги се празнува по стара традиция на 14-ти февруари. Това съобщиха от пресцентъра на общината в лудогорския град.

YouTube

Днешното събитие бе организирано от местното читалище „Христо Ботев“ и бе уважено от зам.-кметът на Община Кубрат Мирослав Йорданов, от кметът на селото Зекерие Зекериев, както и от председателя на читалището Руска Тодорова. Сред присъстващите бяха също и жители на селото, както местни самодейци и гости. Празникът в селото започна с шествие, танци и музика по улиците на Медовене, което продължи до домът на стопанина, който посрещна гостите си с усмивка, с вкусна пита и с пожеланието за здраве и берекет.

Домакинът е дългогодишен майстор-винар, който с радост сподели, че истинското вино трябва да се споделя задължително с гости, с близки и приятели. След отправените благопожелания, молитви за плодородие и почерпка се проведе конкурс за най-добро домашно вино.

За най-добри бяха определени вината на Раим Акифов, Джевдет Шукриев и Гергина Иванова. Заместник-кметът на Кубрат разгледа материалната база на местното читалище и сподели идеята си за бъдеща етнографска изложба в Кубрат, която ще включва предмети от бита и труда през изминалите епохи.

Празникът на виното и любовта продължи в селото с много песни и отлично настроение. Празникът в Кубратско продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе