„Лекувай с любов” – другото име на Свети Валентин

Инициатива на млади хора с адресат техни връстници, която ги провокира да мислят и действат положително

Свети Валентин – ден, посветен на любовта, тази година бе изпълнен с много изненади за подрастващите от Езиковата гимназия в Разград. За учениците от VІІІ клас бе организирано събитие в актовата зала на гимназията под слогана „Лекувай с любов” – второто име на Свети Валентин.

YouTube

Организаторите от клуб „Микрофон” към ЦПЛР ЦУТНТ – млади и амбицирани, почти на същите години ученички, бяха подкрепени от директора на гимназията –Пейчо Георгиев, директора на Център за ученическо, техническо и научно творчество –Цветанка Русева и от техния ментор –Валентина Колева. Събитието бе уважено от Даниела Кившанова, помощник-директор в ЦУТНТ, както и от педагозите Макрена Димитрова, Севдалина Петкова и от педагогическия съветник Дияна Георгиева.

Събитието постави акцент върху това да накара подрастващите да осъзнаят, че любовта е навсякъде, а не само между партньори, както се приема днес. Да ги провокира да я възприемат не само като силна обич и привличане, ами и като лек срещу тормоза – един от най – големите проблеми в обществото ни в днешно време. Причината за организирането на подобен формат събитие беше очевидната негативност в поведението на днешните младежи. Факт е, че проявата на агресия и тормоз между учениците е доста честа. Това, от своя страна, води и до промените в поведението на учениците, върху които се налага тормоза.

Тематична презентация бяха подготвили ученичките Емине Ергинова и Хюлия Шакир, дали идеята за събитието. Добрата им предварителна работа в Регионалната библиотека пролича и от получените въпроси по време на младежката дискусия. И за да предадат завършен вид на срещата бяха поканили известният в областта специалист д-р Селиме Карагьозова. Присъствието й допринесе много с професионалните и достъпни съвети, които провокираха приятно подрастващите по темата как любовта действа на нашето здраве и какви са последствията, когато тя липсва, а на нейно място е агресията. Бяха разгледани и темите, от които днес цял свят се интересува, а именно смартфоните – как действат те на нашето здраве и психика. Подрастващите с внимание слушаха отговорите на въпросите, заради които се бяха събрали. Непосредствено след срещата-дискусия успяхме да вземем интервю от д-р Карагьозова, за което й благодарим.

Д-р Карагьозова, според вас има ли връзка прекомерната употреба на мобилни телефони, социални мрежи и зависимостта към смартфоните ни и как това оказва влияние върху нашата психика и нервна система?

– Прекомерната употреба не само на мобилни телефони и социални мрежи, но на каквото и да било е вредно, както да прекалим със солта или със захарта – всичко трябва да има мярка. Не можем да пренебрегнем развитието на технологията и да живеем така, както живеехме преди, но можем да избягваме негативното на промяната и да ползваме позитивното. Също така новите технологии като смартфоните вредят поради тяхното излъчване. Ето защо е препоръчително те да бъдат на поне един метър разстояние от нас, когато не ги използваме.

Ежедневно във вашата практика срещате подобни случаи, как ще ги коментирате тези състояния?

– Пристрастяването към технологиите води до изолация и до намаляване на социалните контакти. Поради тази причина хората често могат да се чувстват депресирани. Депресията може да се изявява под различни форми като усамотяване или агресия.

Какъв съвет бихте дали на хората, страдащи от тези проблеми?

– Всеки в живота може да изпадне в подобно състояние, което не значи, че трябва да се отпускаме, а напротив – нужно е да изявим личностен кураж и сами да започнем да помагаме на себе си и да позволяваме и на другите да ни помагат.

В атмосферата на оживена дискусия, младите хора разбираме, че можем да бъдем актуални и без агресия, както и да бъдем по-позитивни. Посланието на Макрена Димитрова докосна присъстващите – „Преди да кажете или напишете нещо -помислите, защото в повечето случаи съжалявате за думите си”. Директорът Пейчо Георгиев със задоволство коментира, че в Гимназията цари приятелско отношение на всички нива. Останахме приятно провокирани и от още една добра инициатива на младежкото БЧК. На импровизиран щанд във фоайето в Гимназията се събираха благотворително средства за деца в риск.

Всички получиха от инициаторите валентинки, които да им напомнят за силата на разбирателството. Посланици от клуб „Микрофон” – Андреа-Моника от ІV „а” клас при ОУ „Н.Й.Вапцаров” и Боряна Неделчева ХІ клас към НПТГ „Ш. Петьофи” – подариха валентинки в своите класове и се присъединиха към общата инициатива.

Ако в ситуация станете свидел на подобни състояния на ваши приятели, не ги подминавайте, поговорете с тях! Ако вие чувствате несигурност – побъбрете с приятел, помага!
„Лекувай с любов” –
обичайте, обичайте семейството си, себе си и своите приятели!

репортаж на членове на Клуб „Микрофон”, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, Град Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе