805 нарушители и 730 електронни фиша са издадени за шофиране без е-винетка на 17 февруари

730 собственици на пътни превозни средства ще получат електронен фиш за шофиране без електронна винетка на 17 февруари. Това са нарушителите, които са установени от камерите на тол системата в първия ден от работата им, но не са били спрени за проверка от мобилните контролни екипи в рамките на деня. Общо 805 са всички пътни превозни средства, които са ползвали републиканската мрежа без платена пътна такса.

Спрените от тол контрола на пътя 75 превозни средства са платили компенсаторна такса.

YouTube

От понеделник започна автоматичното правоприлагане чрез камерите на тол системата. То цели да дисциплинира потребителите, така че да не бъдат санкционирани.

Камерите са разположени върху 295 стационарни контролни рамки, които покриват 10 800 км от близо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Контролът се осъществява допълнително и от 105 мобилни екипа.

Камерите на тол системата снимат нарушителите и автоматично ги вкарват в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т. Ако откажат да платят компенсаторна такса на мобилните екипи, им се издава акт за установяване на административно нарушение и за да продължат пътя си следва да платят стойността на една уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. И в този случай нарушителите имат възможност да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби. Това трябва да стане в 14-дневен срок, по банков път.

Ако нарушителите нe бъдат спрени на пътя, в края на деня системата автоматично издава на собственика на превозното средство електронен фиш, който се изпраща по пощата. Те имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път. В случай че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Напомняме на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице.

Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе