Ученици от Кубрат се включиха в проект на ЮНЕСКО срещу домашното насилие

Възпитаници от 10 a клас при Средно училище (СУ) „Христо Ботев“ в Кубрат се включиха в кампания на ЮНЕСКО, свързана с превенция срещу агресията и насилието над жени и деца. Това съобщиха от пресслужбата на общинската управа в Кубрат.

YouTube

Идеята на световната организация е да се наберат средства за изграждането на защитени жилища и те да се използват от жени и деца, претърпели домашно насилие и агресия. Акцията на учениците от най-голямото училище в общината бе приветствана от кметът на Кубрат г-н Алкин Неби, от председателят на местния парламент г-н Хюсеин Юмеров, както и от служители на Общинската администрация.

Децата организирали акцията си в два модула, набирайки средства чрез изготвянето, първоначално на коледни сувенири, а след това и на ръчно изработени мартеници. Днес древният български символ можеше да бъде закупен от всеки желаещ и с това да се осигурят допълнително финансови средства за кампанията им. Възпитаниците на училището изказаха своите благодарности към всички хора, които са ги подкрепили. Младите хора благодариха също на своите преподаватели, съученици и родители. ЮНЕСКО организира своите социални кампании именно, за да води превенция срещу този тип поведение. Най-често агресивните деца изливат своята агресия върху по-слабите, а именно момичетата, а след години, когато пораснат и върху жени. Мотото на кампанията е „Да кажем СТОП на агресията и насилието над жени и деца!“.

Нужната сума за изграждането на жилища от защитен тип възлиза на около 180 000 лева, а децата се заричат да продължат уверено с кампанията си и чрез други прояви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе