Кубратчани празнуват Сирни заговезни

Традициите на Сирни заговезни спазиха за поредна година жителите на Кубрат, съобщават от пресцентъра на Общинската администрация в лудогорския град.

YouTube

Днес хората си поискаха прошка, малки и големи прескачаха огъня за здраве и „хамкаха“ вкусна халва. Празникът бе организиран от местната администрация и читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в лудогорския град.

Сред гостите на събитието бяха кметът Алкин Неби и неговият заместник Мирослав Йорданов, както и завеждащият отдел „Просвета и култура“ към Общината Здравко Вутов. Събитието откри секретарят на читалището Гинка Денчева, която разказа за празника и народния обичай, с който започват Великденските пости.

Тази година мястото, на което се изпълнява ритуалът за заговезни, се оказа тясно за десетките жители и гости на града, дошли да се позабавляват от сърце. Голямо и пъстро се оказа и хорото, което се изви пред сградата на Общинската администрация, а по този повод тя бе украсена празнично. За доброто настроение на всички се погрижи читалищният оркестър „Славяни“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе