Министърът на културата поздрави читалищните дейци и българската самодейна общност по повод Деня на самодейното изкуство

Министърът на културата Боил Банов поздрави читалищните дейци и българската самодейна общност по повод Деня на самодейното изкуство, 1 март, който съвпада и с посрещането на Баба Марта.

В поздравлението на министър Боил Банов се казва:

 „Уважаеми госпожи и господа, с голямо удоволствие Ви приветствам по повод Деня на любителското изкуство – 1 март!

Вярвам, че съвсем не случайно този красив празник съвпада и с един от най-почитаните български обичаи от народния календар с хилядолетна традиция – Баба Марта. Именно Вие, самодейците, които работите основно в читалищата, сте пазителите на вековните традиции на народа ни. От читалищата – средища за съхраняване и развитие на традиционните и на съвременните форми на изкуството, за предаване на творческия опит от стари на млади, тръгва и израстването на духовно богато младо поколение. В делник и в празник Вие поддържате буден духа на българите, насърчавате ни да научаваме повече за миналото си, за да вървим и да се развиваме напред в бъдещето като горди членове на голямото европейско семейство.

Днешният празник е израз на уважение към всички, които са свързали живота си с любителското изкуство, с което дават възможност не само за изява на таланта, но и за съприкосновение с духовното богатство на нашия народ.

Уважаеми пазители на българщината, пожелавам Ви още много нови творчески успехи, сили и ентусиазъм в благородната мисия за съхраняването на националната ни идентичност. Продължавайте да учите младите поколения на изкуството да се радваме заедно и да се зареждаме с положителните емоции на сътвореното с любов и уважение към културата. Честит празник!“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе