Шепа тиквени семки на ден ни пазят от 9 опасни болести

Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве.

Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник на магнезий, калций, калий, желязо, цинк и витамин К.

Отличен избор са за хапване, защото са богати на омега-3 мастни киселини, от които тялото се нуждае, за да поддържа здравето на сърцето и да регулира кръвното налягане. Македонският портал Арт кухня обобщи 9 вида болести, върху които въздействието от консумацията на тиквени семки е незаменимо.

Срещу рак

Проучване на испански учени показва, че тиквените семки съдържат съединения, които успешно се борят с раковите клетки.Друго проучване, този път на немски учени, потвърждава, че при жените, които са преминали менопауза и ежедневно ядат тиквени семки, има 23% по-нисък риск от рак на гърдата. Еднакво ефективни за това са и слънчогледовите семки.

Добри са за здравето на простатата

Маслото от тиквено семе се използва за лечение на увеличена простата (хиперплазия). Това масло съдържа фитохимикали и антиоксиданти, които намаляват нивото на свободните радикали в организма и предотвратяват появата на ракови клетки.

Те облекчават симптомите на менопаузата

Ако търсите естествен начин, за да подобрите настроението си или да облекчите симптомите на менопаузата, тиквените семки са чудесен избор. Те регулират топлинни атаки, главоболие, намаляват болките в ставите и честотата на внезапни промени в настроението. Учените са доказали, че тиквените семки увеличават нивото на добрия (HDL) холестерол и регулират кръвното налягане.

По-нисък холестерол

Проучванията показват, че тиквените семки могат да намалят лошия холестерол с 13% и общите нива на холестерола с 10%.

Те също така намаляват риска от развитие на кръвни насядания, сърдечносъдови заболявания, мозъчен и сърдечен удар.

Защитават от диабет

Тиквените семки са богати на ненаситени мастни киселини. Установено е, че са ефективни за регулиране на нивото на кръвната захар и увеличават ползата от приема на инсулин. Множество експерти препоръчват на диабетиците тиквени семки като храна за ежедневна консумация.

Добри са за загуба на тегло

Те са богат източник на фибри и протеини, вещества, които са от ключово значение за намаляване на теглото. Само в 30 г тиквени семки има около 5 г протеин, който ще ви държи по-дълго сити.Въпреки това, консумирайте ги умерено, защото пакет семки съдържа около 285 калории.

Подобряват настроението

Те са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Учените са открили, че тиквените семки показват отлични резултати при намаляване на симптомите на депресия.Те са чудесни за намаляване на стреса и тревожността.

Облекчават артрита

Учените са открили, че тиквените семки имат противовъзпалителен ефект, който облекчава симптомите на артрит.

Ако страдате от артрит, яжте около 30 грама тиквени семки всеки ден, за да облекчите симптомите.

Предотвратявт появата на остеопороза

Хората, които имат недостиг на цинк в организма, трябва да обмислят да започнат да гризкат тиквени семки. Те са отличен източник на цинк – минерал, необходим за изграждане на костите.Само една четвърт чаша тиквени семки съдържа 17% от препоръчителната дневна доза цинк.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе