Жители на Беловец сами ремонтират пътят за Русе

Жители на кубратското село Беловец запретнаха ръкави през почивните дни и сами започнаха да запълват дупките и неравностите по главното шосе за Русе.

Акцията е спонтанна и в нея са се включили дузина жители на селото, които с лопати и собствен превоз се опитват да запълнят дупките по компрометирания участък с каквото могат, предимно с остатъчен каменен материал от близката кариера. Жителите на селото правят този отчаян ход, тъй като по техните думи държавата ги е забравила отдавна, а пътят в Разградска област, който ги свързва с Русе и общинския център Кубрат, отдавна е престанал да бъде подобие на път и е заприличал по скоро на лунна пътечка.

YouTube

Въпреки появилата се информация в края на миналата година, че ще бъдат осигурени финансови средства за ремонт на пътят Кубрат-Русе, които ще струва около 33 милиона лева, то към настоящият момент обаче все още няма индикации, че ремонт ще има. Хората са разгневени от факта, че в продължение над 30 години второкласното шосе не е виждало качествен ремонт и се питат до кога това ще продължава. „Не знаем дали въобще ще има ремонт и кога той ще се осъществи, а незнанието поражда недоволство у хората в Беловец. Плащаме винетки и данъци, а на метри и сред дупки, и ями се намира клетка на тол системата, което е пълен абсурд“, коментират хората от Беловец.

Жители от селото споделиха, че са готови да протестират разоравайки пътят, блокирайки също и движението през селото. Хората са убедени, че ще получат подкрепа и от близкия град (град Кубрат – бел.ред.), който се намира на около десетина километра. Шофьори и превозвачи от Кубрат също са гневни, тъй като почти всекидневно остават с празни джобове, плащайки такси, скъпи винетки и солидни ремонти по колите си.

От Пътната агенция припомниха, че за рехабилитацията на пътя е изготвен проект и дори вече е избран изпълнител. Предстои да започне същинска работа по строителството, но все още обаче никой не се е ангажирал със срокове, което изнервя хората.

Припомняме, че пътят е проблемен от години, няколко пъти жителите на Кубрат и с. Тетово излизаха на протести с искане за спешен ремонт на изпълнения с дупки пътен участък, който преди години местни зевзеци оприличиха като марсиянси, а вдигането на рамене за пътя продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе