Противоречиви рекламни кампании, които разбуниха духовете

Откакто съществуват, рекламите винаги са приемани с противоречиви чувства. Някои от тях предизвикват силни емоции, разчувстват ни, карат ни да се усмихваме и дори да купим даден продукт. Други обаче са по-скоро досадни и единствено желание, което успяват да предизвикат е да сменим канала.

С развитието и усъвършенстването на технологиите днес сме изложени на много повече рекламни атаки, отколкото когато и да било преди. Докато разглеждате какво ново се е случило с приятелите Ви, всеки трети пост е последван от Facebook реклама. Докато гледате забавно видео, внезапно сте прекъснати от изскачащи банери, а докато се разхождате по улиците Ви преследват билбордове, светещи и мигащи надписи и хора с флаери.

YouTube

Маркетинговите специалисти, на които ежедневно се налага да мислят концепции как да привлекат вниманието на хората, понякога надминават себе си. В тази статия ще Ви разкажем за няколко противоречиви рекламни кампании, които на пръв поглед изглеждат невинно, но успяват да предизвикат масова вълна от недоволство. Вижте кои са те:

Подготвихте ли тялото си за лятото?

През 2015 г. сравнително известният американски бранд Protein World пуска рекламна кампания, с която да промотира нова серия хранителни добавки за отслабване. На популярни места в Ню Йорк се появяват огромни билбордове с изображение на слаба жена по бански на искрящ жълт фон. Нищо необичайно. Рекламното послание, което от компанията избират е: “Подготвихте ли тялото си за лятото?”. Големият надпис обаче бързо привлича вниманието на много хора и започва да циркулира в социалните мрежи. Феминистките организации първи надигат глас срещу тази реклама, определяйки я като обидна, поставяща стандарти за красота и накърняваща достойнството на жените. Въпреки недоволството, рекламата не е премахната, а от Protein World обявяват, че капанията им е донесла печалби от над 1 млн. долара.

Кажете не на омразата

Ако предната реклама не Ви се е сторила толкова противоречива, то тази по всяка вероятност ще Ви впечатли. През 2011 г. Benetton успяват да накарат хората по цял свят да повдигнат вежди. Те създават серия от колажи, в които световните лидери се целуват. Сред тях ще откриете сключените устни на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, американския държавен  глава – Барак Обама и китайския лидер Ху Дзинтао. Но колажът, който събужда най-силен отзвук, е целувката на папа Бенедикт XVI с египетски имам. Никой от световните лидери не е давал своето съгласие да бъде включен в рекламата. От Ватикана дори излизат с официално становище, обявявайки се срещу тази провокация. Компанията не се извинява за случая и заявява, че рекламата се фокусира върху целувката като универсален символ на любовта.

Бялото е чистота

Nivea – известната немска компания, специализирана в създаване на продукти за красота и грижа за кожата, също попада под прицела на критиците. Причината е една от техните реклами в социалните мрежи, чиято цел е да промотира новите им дезодоранти, които не остават петна по дрехите. Една от рекламите включва мотото “бялото е чистота”, поставено на фона на жена, облечена в бяла дреха. Необмислените думи обаче успяват за кратко време да забъркат бранда в расистки скандал. От ръководството вземат решение да премахнат рекламата и излизат с официално извинение.

Просто го направи

Nike е един от най-големите производители на спортно облекло и обувки в света. Само преди 2 години обаче, те умишлено избират да направят нетрадиционен избор на рекламно лице. Тук провокацията не е никак случайна, напротив дори е търсена. Рекламното лице е Колин Каперник – американски куотърбек, който става известен с това, че отказва да стане прав докато звучи американският химн. За него това е знак на протест, но  много от американските граждани го приемат като обида и неуважение към родината. Рекламата кара много хора да оставят негативни отзиви в социалните мрежи и дори се появява хаштаг – “просто го изгори”, по аналогия със слогана на марката – “просто го направи”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе