Шофьорите на скъпи коли по-рядко пропускат пешеходци

Учените от Университета на Невада в Лас Вегас направиха изследване, което показаха, че шофьорите на премиум-автомобили са по-малко вежливи и толерантни към пешеходците на пътя.

По предварителни данни на властите в САЩ, 2019 е една от най-смъртоносните за пешеходците през последните 30 години, тъй като са загинали 6590 души. Учените от Невадския университет са решили да проверят зависи ли отношението на водача към пешеходеца от стойността на автомобила, който управлява. В хода на изследването е установено, че поведението на шофьора зависи също от пола и цвета на кожата на пресичащия.

YouTube

За целта е бил проведен експеримент на две пешеходни пътеки в обикновен квартал на Лас Вегас. Резултатите от него показват, че с увеличение на цената на автомобила с 1000 долара вероятността неговият шофьор да пропусне пресичащия улицата намалява с 3%.

От 461 автомобила, участвали в изследването, само 27,98% са пропуснали пешеходците, като техният пол и цвят на кожата също имат голямо значение. Например, водачите както на премиум, така и на бюджетни модели по-често пропускат жени (31,33%) в сравнение с мъже (24,06%). Също така, шофьорите далеч по-охотно дават път на бели (31,17) в сравнение с чернокожи (24,78%).

Учените отбелязват явното неуважение от страна на шофьорите на скъпи коли в Щатите, като уточняват, че нямат обяснение за него, тъй като не са има възможност да разговарят с участниците в изследването.

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе