Изкуствен интелект следи умората при шофьора

automedia.investor.bg

Екипът на проекта Xplora, създаден от Seat за сътрудничество със стартъпи, работещи върху автомобилните технологии на бъдещето, се обедини с израелската Eyesight Technologies за създаване на нови системи за наблюдение на водачите. Разработеният от тях софтуер не само ще може да определи дали шофьорът е заспал или не, но и да „разбере“ дали вижда приближаващ пешеходец.

Eyesight Technologies разработва системи за следене действията на водачите, които използват технология на компютърно зрение и изкуствен интелект. Например, техният софтуер в реално време анализира движенията на човек, определя посоката на погледа му, дали очите са отворени или затворени, както и каква честота мигат.

YouTube

Алгоритъмът е в състояние да определи кога човек е заспал или се е разсеял, а също така дали вижда пешеходец, приближаващ се към колата, или не. Освен това системата разпознава различни водачи и избира необходимите настройки за климатичната система, позицията на седалките, волана и огледалата. В SEAT са убедени, че подобряването на подобни системи значително ще намали броя на инцидентите по пътя поради небрежност – техният дял в общия брой ПТП-та е 36 процента (данните са от Великобритания).

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе