Как да почистим и дезинфекцираме дома, за да се предпазим от коронавирус

Opened wooden door to modern living room interior with chair, soft divan and bouqet of a white flowers.

Това ръководство предоставя препоръки относно почистването и дезинфекцията на жилищата, където хората, подложени на изследване за COVID-19 или такива с потвърдени случаи пребивават или могат да бъдат в самоизолация. То е насочено към ограничаване на оцеляване на вируса в околната среда.

Тези насоки са фокусирани върху домакинската дейност и са предназначени за широката общественост.

YouTube

Почистването на дома 

Отнася се до отстраняване на микробите, примесите и замърсяванията по повърхностите. Почистването не убива микробите, но премахва част от тях, намалявайки броя им и риска от разпространение на инфекция.

Дезинфекцията на дома

Отнася се до използване на химикали за елиминиране на микробите по повърхностите. Дезинфекцията не почиства мебелите, нито премахва патогените, но ги унищожава. Това може допълнително да намали риска от разпространение на инфекция.

Общи препоръки за рутинно почистване и дезинфекция на жилищата

Членовете на семейството могат да практикуват рутинно почистване на често докосвани повърхности (маси, столове, дръжки, кранове, мивки, електрически ключове, бюра, тоалетни и други) с домакински почистващи препарати и EPA-регистрирани дезинфектанти, подходящи за съответната повърхност, следвайки указанията на етикетите. Етикетите съдържат инструкции за безопасна и ефективна употреба на почистващия продукт, включително предпазни мерки, които трябва да предприемете при неговото използване, като носене на ръкавици и осигуряване на добра вентилация по време на работа.

Общи препоръки за почистване и дезинфекция на жилища за хора, изолирани в домашни условия (например заподозрени/диагностицирани с коронавирус)

Членовете на домакинството трябва да се обучават за симптомите на COVID-19 и да предотвратяват неговото разпространение в домовете си.

Почиствайте и дезинфекцирайте често докосваните повърхности в общите части на домакинството всеки ден (например: маси, столове, бюра, тоалетни, мивки, дръжки на врати, дистанционни, електрически ключове и други).

В спалнята/банята, предназначена за болен човек: помислете за намаляване на честотата на почистване до необходимата (например замърсени предмети и повърхности), за да избегнете ненужен контакт с болния човек.

До колкото е възможно, болният човек трябва да стои в отделна стая и далеч от други хора в дома си, следвайки указанията за грижи в домашни условия.

Обгрижващият може да осигури лични принадлежности за почистване на стаята и банята на болния човек, освен ако помещението не е заето от дете или друго лице, за което такива консумативи не биха били подходящи. Тези доставки включват кърпи, почистващи препарати и EPA-регистрирани дезинфектанти.

Ако не е налична отделна баня, банята трябва да се почиства и дезинфекцира след всяко посещение на болния човек. Ако това е невъзможно, болногледачът трябва да изчака толкова дълго, колкото е необходимо на практика, за да почисти и дезинфекцира докоснатите повърхности.

Членовете на домакинствата трябва да следват указанията за домашна грижа, когато влизат в контакт с лица, които са заподозрени/диагностицирани с COVID-19, и техните изолационни стаи/бани.

Как да почистите и дезинфектирате дома

Повърхности

Носете ръкавици за еднократна употреба при почистване и дезинфекция на повърхностите. И ги изхвърлете, след като ги свалите. Ако използвате ръкавици за многократна употреба, те трябва да бъдат предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности за COVID-19 и да не се използват за други цели. Обърнете внимание на инструкциите за употреба на почистващи и дезинфектиращи продукти. И не забравяйте да си миете ръцете след всяко сваляне на ръкавиците.

Ако повърхностите са замърсени, те трябва да бъдат обработени с почистващ препарат или сапун и вода, преди да се дезинфекцират.

Белината, спиртният разтвор (поне 70%) и EPA-регистрираните дезинфектанти са едни от най-ефективните средства за дезинфекция.

Белината може да се използва за почистване на определени повърхности (плочки, каменни подове и други). Обърнете внимание на срока на годност и следвайте инструкциите за употреба, обозначени върху гърба на етикета. И никога не смесвайте белина с амоняк или друг почистващ препарат. Ако продуктът се намира в срок на годност и се разтвори във вода по правилен начин, той може да бъде ефективен срещу коронавирус.

Смята се, че EPA-одобрените продукти за нововъзникващи вирусни патогени могат да бъдат ефективни срещу COVID-19 въз основа на данни за по-трудно унищожаване на вируси. Следвайте инструкциите за употреба на всички продукти за почистване и дезинфекция (например концентрация, метод на нанасяне, време за контакт и други).

За меки (порести) повърхности, като килими, завеси и други, отстранете видимите замърсявания, ако има такива, и почистете с подходящ почистващ препарат, предназначен за употреба при подобен тип повърхности. След това изперете на висока температура с помощта на EPA-одобрените продукти за нововъзникващи вирусни патогени.

Дрехи, кърпи, спално бельо и други

Носете ръкавици за еднократна употреба, когато боравите с мръсно пране на заразен човек. След това ги изхвърлете в боклука. Ако използвате ръкавици за многократна употреба, те трябва да бъдат предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности и за никакви други цели. Измийте ръцете веднага след сваляне на ръкавиците.

Ако не използвате ръкавици при боравене с мръсно пране на болен човек, не забравяйте да измиете ръцете си след това.

Ако е възможно, не разклащайте текстилните изделия. Това може да сведе до минимум разпространението на вируси във въздуха.

Перете дрехите в зависимост от случая и в съответствие с инструкциите на производителя. Ако е възможно, ги пускайте на по-висока температура и ги сушете напълно. Мръсното пране на болен човек може да се пере с това на други хора.

Почистете и дезинфекцирайте коша за пране съгласно указанията по-горе. Ако е възможно, помислете за поставяне на торба в него, която да бъде за еднократна употреба (т.е. може да се изхвърли).

Хигиена на ръцете и други превантивни мерки

Членовете на семейството трябва редовно да почистват своите ръце, включително след сваляне на ръкавици и след контакт със заразен човек, като ги мият със сапун и вода в продължение на 20 секунди. Ако не са налични и ръцете не са видимо замърсени, може да използвате дезинфектант, който съдържа поне 60% спирт. Но ако са замърсени, винаги ги мийте със сапун и вода.

Членовете на семейството трябва да следват обичайните превантивни действия по време на работа и у дома, включително препоръчителната хигиена на ръцете и избягването на докосване на очите, носа и устата с мръсни ръце.

Допълнителните ключови моменти за почистване на ръцете:

След духане на носа, кашляне и кихане.

След използване на тоалетната.

Преди ядене или приготвяне на храна.

След контакт с животни или домашни любимци.

Преди или след предоставяне на рутинни грижи за друг човек, който се нуждае от помощ (например дете).

Други препоръки

Болният човек трябва да яде/да се храни в стаята си, ако е възможно. И да използва ръкавици за еднократна употреба, докато борави с приборите.

Приборите, след като се освободят, трябва да се мият с гореща вода или в съдомиялна. Ръцете също трябва да се измиват добре със сапун.

Ако е възможно, поставяйте торбички за еднократна употреба в коша за боклук. Използвайте ръкавици, когато боравите с тях. Измивайте ръцете след всяко поставяне, изваждане и изхвърляне на торбичките.

Помислете за консултация с местния здравен отдел относно указанията за изхвърляне на боклук, ако има такива.

Източник: cdc.gov, freepik.com, цитиран от Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе