Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Гърция – От 06,00 ч. на 21 март до 21 април е в сила забрана за пътуване до гръцките острови, както за местни, така и за чужди граждани. Позволено е пътуването само на гражданите с постоянно местоживеене на островите, за което се изисква съответен документ. С изключение на фериботните превози се спира движението на всякакъв вид плавателни съдове в Гърция.

Напомняме, че от 20 март всички пристигащи в Гърция пътници, независимо от националността им, подлежат на 14 дневна карантина след попълване на анкетна карта. При несъобразяване с мярката пътниците няма да се допускат на гръцка територия. Изключение от мярката има за:  транзитно преминаващи пътници; екипажите на самолетите;  търговските полети;  държавни полети;  хуманитарни и медицински полети;  военни полети;  полети на FRONTEX.

YouTube

При поява на симптоми непосредствено преди излитането или веднага след кацането, съответният пътник следва да информира Националната организация за обществено здраве на кратък номер 1135, както и Службата за наземно обслужване на летището (ground handler) за предприемане на последващи действия и информиране на вздушноздравните власти. 

 Кипър – От 21 март е в сила забрана за граждански полети. Към момента няма данни за отмяна на полета на „България Еър“  за 22 март по линията София-Ларнака – София. 

 Полша – Към момента няма информация за евентуални следващи чартърни полети до София от Варшава. Решението се взима от превозвача ЛОТ на базата на преценка дали в Бълария има поляци, желаещи да се евакуират в Полша.  Препоръчваме на българските граждани да се свържат с посолството ни за повече информация на телефони:  Тел.: +48 22 629 40 71; +48 22 629 40 72, за спешни случаи в извънработно време: + 48 668 668 813.

 Грузия – От 21 март  за един месец до 21 април в Грузия е обявено извънредно положение. Наложени са следните ограничения: призив до всички граждани да не излизат на улицата без крайна необходимост и да се придържат към режим на самоизолация, преустановява се пресичането на държавните граници, освен за транспорт на стоки, забранява се събирането на повече от 10 души на едно място, включително магазините. Всички обществени услуги преминават на специален режим на работа. Правителството има право да да ограничава правото на собственост и да използва имуществото и материалната база на частни лица и организации за медицински цели или карантина. В случай на необходимост правителството може да наложи регулация на цените на медикаменти, медицинско обслужване и хранителни продукти. Правителството получава  право да мобилизира всички лица с медицинско образование. За времето на извънредното положение съдебните заседания ще се провеждат дистанционно.

Азербайджан – Всички сухопътни граници са затворени. От Иран се пропускат само завръщащи се азербайджански граждани. Границата с Грузия е затворена до 24 март. Затворена е и границата между Турция и Нахичеванската автономна република. Спряна е фериботната връзка Баку-Туркменбаши. Спрени са всички полети, с изключение на авиолинията Баку-Лондон. 

Алжир – Няма промяна в забранителните мерки по отношение режима на влизане и излизане от Алжир. Затворени са сухопътните граници със съседните държави. Забранени са гражданските полети и морските линии, с изключение на транспортни средства, превозващи стоки и материали. Допълнителни ограничителни мерки влизат в сила от 13.00 ч. на 22 март до 04 април, сред които националната алжирска авиокомпания временно  прекратява всички вътрешни полети в страната; 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе