Обелки, които да не изхвърляме

Според изследване, всяка година близо 20 процента от закупените плодове биват изхвърляни в кошчето.

Това се получава, защото имаме навика да изхвърляме обелките им, без да се запитаме дали не бихме могли да ги използваме за нещо по-полезно.

YouTube

Най-логичното нещо е да изхвърлите обелките от плодовете и зеленчуците, защото от малки ни учат, че те са отпадъци. Но има някои обелки, които е по-добре да не изхвърляме, защото се оказва, че са много полезни и могат да благоприятстват за редица неща.

Учени са установили, че обелките на някои плодове и зеленчуци са полезни за нашето здраве и може да ги използваме по няколко различни начина, за да извлечем максимална полза от тях.

Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките или в сърцевината им. Разбира се, преди да нападнете обелките на вкусните зеленчуци и плодове, уверете се, че са добре измити.

Кора от киви: В нея се съдържат три пъти повече антиоксиданти и фибри, отколкото в самия плод. Кората от киви притежава мощни антиалергични, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Кора от картофи: Неприятна на пръв поглед обелката съдържа около половината от диетични фибри. И съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С. В допълнение, те съдържат много антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на ракови тумори. И екстрактът от картофена кора се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивото на захарта и може да намали употребата на лекарства при диабет.

Кора от банан: Обелките от банан наистина могат да са Ви от огромна полза. Те притежават стягащи свойства, които могат да Ви бъдат изключително полезни при стомашни проблеми и кървящи рани. Можете да ги приложите и при наличието на синини и натъртвания. Достатъчно е просто да натриете засегнатия участък с вътрешната страна на банановата кора. Могат да Ви помогнат да облекчите значително подуванията. Използвайте ги като естествен ексфолиант за деколте, шия и лице. Вършат чудеса при премахване на брадавици.

Кора от тиква: В нея се съдържа доволно количество цинк. Тази кора може да Ви помогне в борбата с гъбичните инфекции и паразити. Високите количества каротин пък имат мощно противораково действие.

Обелка от чесън: Вероятно и Вие като мнозина изхвърляте люспите на чесъна. Те обаче са отлично средство за подпомагане на сърдечната дейност и запазване на младостта за по-дълго време. Спокойно бихте могли да си приготвяте чай от люспите на кромида или чесъна.

Източник: edna.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе