Малко над 61 600 са безработните от началото на кризата COVID-19

От обявяването на извънредното положение, следствие от пандемията COVID-19, у нас до днешния 8 април 61 644 българи са направили регистрации в бюрата по труда като безработни. Сред тях са както хора, освободени от работа заради епидемията и извънредното положение, така и пристигналите от чужбина, информира министър Деница Сачева и уточни, че за същия период работа са започнали малко над 9800 мъже и жени.

До момента са отпуснати 15 404 обезщетения, чийто среден размер е 650 лв.

YouTube

За последните двайсет дни екипите от бюрата по труда са обработили повече от 103 000 заявления.

Разрешението от Европейската комисия, което ще даде възможност да започне изплащането на средствата по схемата 60/40, вероятно ще дойде на 14 април 2020-а, съобщи още социалният министър и допълни, че са подадени 873 заявления от работодатели за близо 13 000 работещи. Помощ са потърсили малки и микро предприятия от сферата на ресторантьорството, хотелиерството, преработвателната промишленост.

Министър Сачева подчерта, че ще бъде променено постановлението, с което се определя държавната помощ, целяща да запази заетостта, станала по-известна като мярката 60/40. Вече подалите заявления работодатели няма да бъдат ощетени и заявките им ще бъдат преизчислени.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе